Inn på tunet - ikke bare et tilbud på hverdager?

Fredrikstad kommune har hatt Inn på tunet-tilbud til yngre og fysisk spreke personer med demens siden 2011. I Inn på tunet-løfte-prosjektet de har deltatt i, har de også testet ut helgeavlastning på gården.

Gården og to av de ansatte som ble plukket ut som personale da Fredrikstad testet helgeavlastning på Inn på tunet-gården

Dagtilbudet Inn på tunet er ett av flere tilbud til personer med demens og deres pårørende. Fredrikstad kommune arbeider kontinuerlig med å utvikle tjenestene, slik at de som er syke kan bo hjemme så lenge som mulig.

I 2021-2022 har Fredrikstad kommune vært en del av Inn på tunet løftet 2 -  sammen med Bydel Nordre Aker i Oslo, Lørenskog, Hemsedal og Modum. Gjennom prosjektet vil kommunen gjøre en vurdering av om og hvordan Inn på tunet tjenester kan utvikles til å gi tjenester på kvelder og i helger.

Frerdikstad kommune har gjennomført utprøving av Inn på tunet-tjenester over en helg, med tilbud gjennom hele døgnet. Fredrikstad kommune har nytt godt av de erfaringene som har blitt delt i prosjektgruppa om døgnavlastning før de planla helgeavlastningen.

 

Erfaringer fra avlastningshelg på gården

Se filmen fra Fredrikstad om avlastninghelgen

Prosjektet utviklet kriterier for hvem som kunne tilbys Inn på tunet tjenester i helga. Tilbudet skulle vare fra fredag til og med søndag ettermiddag. Det ble raskt avklart at dette tilbudet måtte legges til rette som avlastningstjeneste.

Forberedelsene innebar vurdering og organisering av lokalene. Det var nødvendig å tilrettelegge lokalet for tre sengeplasser, to brukere og en ansatt.

Ansatte med erfaring med demens, brukerne og stedet ble håndplukket for gjennomføring av avlastningshelga. Kommunen mente det var nødvendig at personalet skulle ha kjennskap til brukerne og lokalene i forkant. Informasjon om brukerne kan hentes fra journalsystemet og bakgrunnsopplysningen ("Mitt livs historie").

I forkant av helgen laget de ansatte en aktivitetsplan som var tilpasset brukerne med normale helgeaktiviteter.

Evalueringen i etterkant ga positive tilbakemeldinger fra alle parter, både deltakere, pårørende og ansatte.

 

Kostnader ved helgeavlastning

For å få bedre ressursutnyttelse hadde det vært mer effektivt å tilby tjenesten til flere. Men på grunn av lokalenes begrensing er det vanskelig.

Prosjektgruppen har gitt innspill til anbudskriterier dersom tilbudet utvikles med tjenester i helger.

Som et resultat av vår erfaring har kommunen inngått en avtale med Inn på tunet-tilbyder om mulighet for døgnopphold, som er lagt inn som en opsjon.

Publisert 16.12.2022